Uncategorized

Kako do web sajta

Sve što želite da znate o aktivaciji Internet sajta.

Da biste se pojavili na Internetu, potrebno je da imate:

  • Domen (Internet adresa vašeg sajta)
  • Hosting (fizička lokacija na kojoj je smešten sajt)
  • Web sajt (tekstovi, slike, muzika, video…itd).


1. Šta je Internet domen (web adresa)?

Naziv domena je jedinstveno ime koje identifikuje Internet sajt. Domen može sadržati minimum 2, a najviše 63 karaktera. Karakteri mogu biti brojevi, slova abecede, kombinacija brojeva i slova, i znaka „-„. Izaberite ime domena pažljivo – preporučuje se da naziv domena bude povezan sa nazivom firme, ili onim što želite da predstavite na svom web sajtu. Postoji više vrsta domena, o čemu detaljnije možete pogledati na stranici Uslovi i mogućnosti registracije domena. Primer domena: www.example.com, www.example.rs, itd.

Kako da registrujem domen?
Registracija domena je proces u kome korisnik (registrant) izabrani domen zakupljuje na svoje ime ili ime svoje firme, kod ovlašćenog registra, čime stiče jedinstveno pravo korišćenja te Internet adrese za svoj web sajt. Domen se može registrovati odmah online, uplatom kreditnom karticom ili kasnije po predračunu, koji dobijate na mail (standardno uplatite u banci ili pošti). U svakom trenutku se može registrovati popunjavanjem online formulara na stranici Registracija domena.
 
 
 
Šta dobijam registracijom domena?
Samom registracijom domena, korisnik dobija web adresu bez prostora za postavku sajta.


2. Šta je Web Hosting?


Web Hosting servis je tip Internet usluge, kojom se omogućava pojedincima ili organizacijama da postave svoj web sajt, koji će biti vidljiv na Internetu u celom svetu. Usluge PLUS  Hosting servisa vam omogućavaju prostor na serverima  gde se „skladište“ sajtovi i datoteke u vidu različitih Web Hosting paketa  ali možete iznajmiti i cele servere  za korišćenje. Što je prezentacija kompleksnija, to je zahtev za kvalitetnijim hostingom veći. Web Hosting paketi i usluge se razlikuju po ceni, veličini prostora, protoku, Windows ili Linux platformi…U zavisnosti od potreba vašeg sajta. Shared Web hosting paket možete naručiti na našem sajtu, popunjavanjem online formulara. 

Ukoliko je vaša prezentacija zahtevnija – potrebne su vam dodatne opcije, sms, mailing lista, posebne aplikacije, veća memorija i snaga procesora, protok i slično onda vaš sistem treba da bude smešten na složenijoj infrastrukturi koja nije shared već virtuelna.


3. Šta je web sajt (Internet prezentacija)?

„Web Sajt“ je dokument napisan u određenom programu i čini ga jasno definisan skup različitih vrsta fajlova (tekstovi, slike, video snimci, muzika..). Sajt je način da prezentujete sebe ili svoju firmu preko interneta, bilo kada, u bilo kom delu sveta. Sajtom „poput izloga“ prikazujete sve ono što smatrate bitnim za Vaše posetioce, jer je važno da oni dobiju informacije koje žele na najlakši način. Web dizajn naslovne strane treba da bude jedinstven, a sadržaj ciljano pisan. Svi javno dostupni sajtovi čine svetsku Internet mrežu, ili World Wide Web (www).4. Ko izrađuje (dizajnira) web sajtove?

Izradom web sajtova bave se tzv. web dizajneri ili web masteri. Da bi Vaš web sajt bio dobro dizajniran, potrebno je da definišete njegovu svrhu – šta želite da postignete svojim prisustvom na internetu? Kada utvrdite svrhu, potrebno je da prikupite neophodan materijal koji će činiti Vaš web sajt: tekst, slike, muziku, video materijal… Ono što najveći procenat ljudi želi na svom sajtu su rubrike: „Početna“, „O nama“, „Usluge“, „Slike“, „Reference“, „Kontakt“…Postoji nekoliko vrsta web prezentacija, a za koju ćete se Vi opredeliti, zavisi od toga da li vam je cilj složen dinamički sistem ili jednostavan sajt. To je web-aplikacija pomoću koje svako može da na jednostavan način kreira i ažurira svoju Internet prezentaciju.

Pojavili ste se na Internetu, ali sada želite:
 

5. Email adrese sa imenom domena (primer: imeprezime@imedomena.rs)? 

E-mail adresa (naziv@nekidomen.com) vam je potrebna za svakodnevnu (privatnu) ili poslovnu komunikaciju na Internetu. Nakon što ste registrovali svoj domen i aktivirali web sajt, za potpunu komunikaciju i zaokruživanje vašeg identiteta (vaše firme) na Internetu važno je da se u komunikaciji i predstavljate tako. Mail adrese sa imenom domena su ono što Vam je potrebno. Da biste imali ovu uslugu, potrebno je da zakupite bilo koji od cPanel Hosting paketa.


6. Želite da se Vaš sajt vidi na pretraživačima (Google…)?

Internet pretraživači (Search Engine Machines – Google, Yahoo, MSN..) predstavljaju internet servise, čija je svrha traženje informacija na internetu, pri čemu se kao rezultat pretrage prikazuje spisak web sajtova koji sadrže traženu informaciju.

Rangiranje (položaj) vašeg sajta na pretraživačima zavisi od strukture vašeg sajta, a ne od provajdera kod koga hostujete sam sajt. Ako vaš sajt ima više sadržaja i korisnih linkova ka drugim sajtovima, češće se menja, ima ukucane ključne reči u strukturi samog sajta, to će ovaj program koji periodično obilazi vaš sajt bolje rangirati. Potrebno je takodje da svoj sajt prijavite na Google, kao i da ga reklamirate kako biste povećali vidljivost i posećenost sajta, tako da rangiranje zavisi samo od vas koji odlučujete.